A borvidék Hatvantól Domoszlóig húzódik, a Mátra déli lejtőin, területe meghaladja a 33000 Ha, amelyből 24000 Ha I. osztályú termőterületként van nyilvántartva. A Mátra védettséget biztosít az északi szelektől, viszont a csapadék nagy részét is felfogja. A borvidéken kiváló mikroklíma alakult ki. Talaja változatos, pannonagyagra, margára, löszre, andezitra, riolittufára képződött barna erdőtalaj, fekete nyiroktalaj, barnaföld jellemzi, mészben többnyire szegény a talaji.

Mátrai Borvidék

A tatárjárás után a lakott települések és a városok újjáépítéséhez sok fára volt szükség, így megindult a fakitermelés, és az üresen maradt területeket pedig szőlővel telepítették be. Így a XIII. században nagyarányú szőlőtelepítés indul meg, és a XIV. századra már jelentős borkereskedelem jellemzi a vidéket.

A török elfoglalták Gyöngyöst, aminek az oka, hogy a hatvani bég dézsmabort tudjon behajtani, de a magyarok is adót vetettek ki a Gyöngyösiekre, ami egy elég komoly visszafejlődést eredményezett.

A török uralom után a vidék Rákóczit támogatta, és a szabadságharc után a szőlőtulajdonosok is jobbágysorba kerültek. Az új szőlőbirtokosok a fejlesztésekkel nem törődtek, és a szőlőkultúra nem tudott kibontakozni, majd Mária Terézia vámrendeletei tovább nehezítették a vidék borkereskedelmét. A XVIII. században újbóli nagyobb szőlőtelepítés voltak, sajnos a filoxéra ezt a borvidéket sem kímélte.

Jelenleg a Mátrai Borvidék adja az ország szőlő-bor exportjának a 40%-át.

A Kárpátok óvja a borvidéket a szélsőséges zord időjárásoktól, és a Mátra hegység déli lejtőin pedig sok napsugárzás éri a szőlőt. Az itt termelt borok a friss, virág és gyümölcs illatukról híresek.

A szőlőfajták közül az olaszrizling, leányka, muscat ottonel, szürkebarát, sauvignon blanc és chardonnay kiemelkedő.

A nagyrédei szőlőterület méltán világhírű, hiszen Európa egyik legnagyobb összefüggő szőlőterülete található itt, ahol a Mátrán belül is különösen kedvező a klíma. A „Nagyrédei Szőlők” Borforgalmazó Kft. borászata a Mátra egyik legjelentősebb bortermelője. Az évi 9-10 millió palackos bor előállítására alkalmas borászati üzem európai szintű, a mai borízlésnek megfelelő minőséget készít. Nagyrédén, az újbor ünnepén ismerhetik meg a vendégek az itt termett borokat.

Termékeink megtalálhatóak:

Mintaboltunk mind viszonteladó partnereinket, mind lakossági vásárlóinkat szeretettel várjuk.
     

 

© 2017 "Nagyrédei Szőlők" Borforgalmazó Kft. Minden jog fenntartva.

Please publish modules in offcanvas position.